Dizolvare firmă pentru neînțelegeri între asociați
Se poate obține dizolvarea unei societăți pentru neînțelegerile grave dintre asociați?
Legea 31/1990 privind societățile comerciale prevede în mod expres in art. 227 al (1) lit. e) că orice asociat, pentru motive temeinice, cum ar fi neînțelegerile dintre asociați care împiedică funcționarea societății, se poate adresa instanței de judecată în scopul pronunțării unei hotărâri de dizolvare a societății.
Astfel, pentru a obține dizolvarea unei societăți pentru neînțelegerile grave dintre asociați este necesar a se proba in instanța ca neînțelegerile dintre asociați împiedică funcționarea societății.
Prin neînțelegerile grave între asociați se poate înțelege și situația conform căreia interesul societății este înlocuit de interesele personale ale unui asociat.
Dizolvare firmă pentru neînțelegeri între asociați: Cine se poate adresa instanței de judecată pentru o astfel de cerere?
Orice asociat sau administratorul societății.
Dizolvare firmă pentru neînțelegeri între asociați: Când se poate introduce cererea de chemare în judecată?
Oricând până la împlinirea termenului de prescripție.
Dizolvare firmă pentru neînțelegeri între asociați: Ce judecătorie este competentă sa judece cererea de chemare în judecată?
Instanța de fond competentă este Tribunalul din circumscripția unde se afla sediul social al societății.
Dizolvare firmă pentru neînțelegeri între asociați: Cat durează un procesul?
Durata orientativă pentru finalizarea unui astfel de litigiu este între 6 luni și 18 luni. Termenul poate creste sau scădea in funcție de probatoriul ce urmează a fi administrat în fața instanței dar și de gradul de încărcare al instanței de judecată.
Dizolvare firmă pentru neînțelegeri între asociați: Este obligatoria prezența?
Nu, în astfel de litigii nu este obligatorie prezența părților.
Dizolvare firmă pentru neînțelegeri între asociați: Ce costuri implică acest tip de proces?
In principiu, pentru un astfel de proces se va achita o taxa de timbru, onorariu expert tehnic judiciar (daca este cazul) și onorariu de avocat.
Onorariul avocațial va fi negociat în funcție de durata și complexitatea cauzei.
*Prezentul articol are caracter pur informativ și nu reprezintă o consultanță juridică. Semnatarul articolului nu poate fi considerat răspunzător pentru folosirea acestor informații de către terțe persoane într-un proces de orice natură.