Suntem o echipă de avocați cu experiență în diverse ramuri ale dreptului civil având scopul de a înțelege și rezolva nevoile clienților noștri, indiferent de complexitatea spețelor.
Scrie-ne și te ajutăm!
In situația in care lucrați pe teritoriul unui alt stat Codul de Procedură Civilă prevede o derogare de la regulă care va oferă posibilitatea de a fi reprezentată in cadrul procesului de un avocat sau un mandatar fără a mai fi nevoie prezenta dumneavoastră.
Motivele justificate sunt enumerate exemplificativ, nu limitativ, în art. 921 din Codul de Procedură Civilă:
Conform Codului Penal al României, luarea de mită reprezintă fapta funcționarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri. Ce pedeapsa pot primi pentru aceasta infracțiune?
Vezi detaliiConform Codului Penal al României, se comite infracțiunea de înșelăciune atunci când se induce în eroare o persoană prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate. Există și anumite condiții
Vezi detaliiConform Codului Penal al României, delapidare reprezintă însușirea, folosirea sau traficarea în orice mod, fără drept, a unor bunuri care au fost încredințate acuzatului în calitatea sa profesională sau pentru a fi administrate, păstrate sau folosite într-un anumit mod.
Vezi detaliiCe reprezintă infracțiunea de dare de mită?
Conform Codului Penal al României, darea de mită reprezintă promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art. 289 Cod Penal privind infracțiunea de luare de mită.
Ce pedeapsa pot primi pentru aceasta infracțiune?
Ce se poate face in situația in care administratorul judiciar își îndeplinește defectuos activitatea?
Împotriva măsurilor luate de administratorul judiciar părțile din procesul de insolventă pot face contestație.
În urma contestației daca judecătorul-sindic constată că este întemeiată, admițând-o, dispune, în concret, revenirea la situația anterioară, ca efect al infirmării măsurilor luate de administratorul judiciar.
Ce se poate face in situația in am primit o decizie de impunere incorecta din partea ANAF?
In aceasta situație aveți deschisa procedura contestației deciziei de impunere primita din partea ANAF si ulterior in cazul unui răspuns nesatisfăcător sau in cazul lipsei unui răspuns din partea ANAF va puteți adresa instanței de contencios administrativ.
In situația in unul dintre asociații unei societăți cu răspundere limitata dorește retragerea din societate dar ceilalți asociați nu sunt de acord sau actul constitutiv nu prevede o procedura privind retragerea asociatului vă puteți adresa instanței de judecata care va pronunța o hotărâre prin care ne permite retragerea asociatului.
Vezi detaliiIn situația in care o persoana/un grup de persoane publica in mediul online păreri, filmări sau fotografii ce vă prejudiciază faima si imaginea vă puteți adresa instanței de judecata in vederea reparării prejudiciului suferit.
Vezi detaliiIn situația in care tatăl biologic refuza sa își recunoască copilul va puteți adresa instanței de judecata cu o cerere privind stabilirea paternității.
În situația de judecata va dispune cu privire la legătura de rudenie, obligația de întreținere si dreptul la moștenire.
Ce se poate face in situația in care administratorul societății își însușește sume de bani pe nedrept?
Daca administratorul societății unde sunteți asociat/acționar și-a însușit sume de bani din casieria societății, spre exemplu prezentând spre decontare documente justificative (facturi, bonuri fiscale, etc). pentru bunuri (cum ar fi construcții, combustibil, îmbrăcăminte, alimente, etc. ) sau servicii folosite apoi in interes personal va puteți adresa instanței de judecata in vederea atragerii răspunderii civile a administratorului.
Ce se poate face in situația in care am vândut un autoturism, iar cumpărătorul nu a efectuat demersurile necesare pentru radierea autoturismului de pe numele vânzătorului?
In aceasta situație puteți formula o cerere de chemare in judecata prin care sa solicitați instanței sa pronunțe o hotărâre prin care sa oblige cumpărătorul să efectueze în evidențele autorităților competente operațiunea de transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra autovehiculului.
In cazul in care cumpărătorul nu se va conforma dispozițiilor instanței de judecata hotărârea va tine loc de consimțământ în vederea radierii autoturismului de pe numele dvs. și transcrierea pe numele cumpărătorului.
Ce se poate face în situația în care sunt funcționar public și am fost sancționat incorect de instituție?
În această situație funcționarul public se poate adresa instanței de contencios administrativ în vederea contestării deciziei de sancționare disciplinară sau de evaluare profesională.
În urma contestației, dacă judecătorul constată că este întemeiată, admițând-o, dispune, în concret, revenirea la situația anterioară, ca efect al infirmării măsurilor luate de instituția publică.
Ce se poate face in situația in care am cumpărat o mașină fără sa fiu informat despre problemele pe care aceasta le are?
In situația in care ați achiziționat un autovehicul cu problemele (vicii ascunse), iar aceste probleme sunt de natura a putea produce consecințe dăunătoare atât pentru șofer cât și pentru restul participanților la trafic, va puteți adresa instanței de judecata in vederea angajării răspunderii civile contractuale a vânzătorului.
Orice persoana deține o creanță împotriva unei societăți intrata in procedura insolventei se poate adresa administratorului judiciar cu o declarația de creanță in vederea valorificării dreptului său.
În urma deschiderii procedurii insolventei administratorul judiciar, va trimite tuturor creditorilor o notificare privind deschiderea procedurii si le va comunica posibilitatea de a se înscrise la masa credală a societății intrata in procedura insolventei.
Cine se poate adresa administratorului judiciar cu o astfel de cerere?
Orice persoana deține o creanță împotriva unei societăți intrata in procedura insolventei.
În cazul în care consiliul de administrație, respectiv directoratul, nu convoacă adunarea generală, persoana vătămată in dreptul său se poate adresa instanței de la sediul societății, instanța putând autoriza convocarea adunării generale de către acționarii care au formulat cererea.
Prin aceeași încheiere instanța aprobă ordinea de zi, stabilește data de referință, data ținerii efective a adunării generale şi persoana care o va prezida.
Ce se poate face in situația in care am fost încadrat într-un grad de handicap greșit?
Persoana care apreciază că i s-a eliberat un certificat de handicap cu o încadrare greșită poate să îl conteste și să solicite instanței de judecată ca în raport de situația personală și de necesitățile pe care le are persoana în cauză, să anuleze certificatul de handicap emis și să oblige Comisia de Evaluare la emiterea unui nou certificat, cu încadrarea corectă.
În situația în care angajatorul intrăa în insolvență având datorii inclusiv față de salariații săi, aceștia nu trebuie să depună o cerere de admitere a creanței deoarece creanța acestora va fi înregistrată de administratorul judiciar, din oficiu, conform evidențelor contabile.
În situația în care administratorul judiciar omite să înregistreze creanțele salariaților, acesta poate fi notificat în vederea remedierii erorii, în cazul unui refuz soluția administratorului judiciar se poate ataca în instanță.
Se poate obține dizolvarea unei societăți pentru neînțelegerile grave dintre asociați?
Legea 31/1990 privind societățile comerciale prevede in mod expres in art. 227 al (1) lit. e) ca orice asociat, pentru motive temeinice, cum ar fi neînțelegerile dintre asociați care împiedică funcționarea societății, se poate adresa instanței de judecată în scopul pronunțării unei hotărâri de dizolvare a societății.
În cazurile grabnice, părintele lezat poate solicita instanței de judecată, pe calea ordonanței președințiale, suplinirea acordului celuilalt părinte, dacă îndeplinește condițiile prevăzute de această procedură specială, respectiv să existe o aparență de drept pentru părintele care solicită ieșirea din țară cu minorul, măsurile solicitate prin ordonanța președințială să aibă caracter provizoriu, să existe urgență și să nu se prejudece fondul.
Vezi detaliiÎn principiu, sumele de bani pot fi recuperate dacă se introduce pe rolul instanțelor judecătorești o acțiune prin care se solicită obligarea prietenului la restituirea sumelor de bani acordate cu titlu de împrumut.
Vezi detaliiOrdinul de protecție apără victimele violenței domestice și se referă la orice inacțiune sau act intenționat de violenta fizica, sexuala, psihologica, economica, sociala sau spirituala care are loc in mediul familial sau intre soți sau foști soți.
Vezi detaliiLegea 31/1990 privind societățile comerciale prevede in mod expres cazurile in care unul dintre asociați poate fi exclus din structura societății, astfel poate fi exclus:
✓ asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
Răspunsul la aceasta întrebare este unul extrem de simplu: va fi obligat la plata contravalorii reparațiilor persoana care avea obligația de a întreține bunul care a cauzat inundația, prin urmare vom avea doua situații:
Vezi detaliiSumele de bani cu care unul dintre concubini a participat la dobândirea bunurilor celuilalt concubin se pot recupera pe cale judecătorească acolo unde cel prejudiciat are la dispoziție intentarea unei acțiuni in vederea valorificării dreptului de creanța pe care il deține.
Statul român recunoaște hotărârile instanțelor judecătorești străine?
Da, statul român recunoaște hotărârile definitive ale instanțelor judecătorești străine pronunțate atât în procedura contencioasă, cât și în procedura necontencioasă.
Plângere împotriva procesului verbal de constatare și sancționare a contravenție pentru nerespectarea normelor privind circulația pe drumurile publice
Vezi detaliiSuccesiunea (moștenirea - în termeni populari) este acea modalitate prin care bunurile defunctului sunt transmise către moștenitori pe care legală sau testamentară.
Vezi detaliiÎn cadrul procesului de divorț, chiar dacă prin cererea de divorț nu s-a solicitat, instanța este obligată să se pronunțe asupra: exercitării autorității părintești (custodia), locuinței minorului, precum și asupra contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educare a copiilor, respectiv pensia de întreținere.
Vezi detaliiÎn situația în care sunteți victima unor violențe domestice prin intermediul unui ordin de protecție pot fi stabilite împotriva agresorului o serie de interdicții.
Vezi detaliiUzucapiunea este o modalitatea legală prin care poate fi dobândit dreptul de proprietate sau un alt drept real asupra unui imobil dacă l-ați avut în posesie în condițiile și pe durata stabilită de lege.
Vezi detaliiDivorțul în fața instanțelor de judecata presupune ca judecătorul sa hotărască cu privire la diferite aspecte legate de modalitate, nume, exercitarea autorității părintești.
Vezi detaliiÎn situația în care ați fost victima unui accident auto, cu ajutorul unui avocat specializat puteți valorifica dreptul la despăgubire, constând în daune materiale și morale.
Vezi detaliiIată ce trebuie să știi despre comisionul de acordare credit și comisionul de administrare cont.
Vezi detaliiRegula este aceea că în urma divorțului autoritatea părintească se exercită de către ambii părinți, în mod egal.
În situația în care instanța de tutelă dispune că autoritatea părintească va fi exercitată de către ambii părinți
"În lipsa înțelegerii dintre părinți sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanța de tutelă stabilește, odată cu pronunțarea divorțului, locuința copilului minor la părintele cu care locuiește în mod statornic", în conformitate cu dispozițiile Codului Civil.
Vezi detaliiCu titlu prealabil, începem această discuție prin a înțelege ce este executarea silită. În acest sens, vă aducem la cunoștință faptul că executarea silită este o procedură legală reglementată de lege, mai precis de Codul de Procedură Civilă, Cartea a V-a.
Vezi detalii